Receptet kommer från kokboken Smilla firar glutenfritt av Smilla Luuk.
Fotograf: Ulrika Pousette
20 ST BULLAR
Ingredienser glutenfria kanelbullar:
Bullar:
- 75 g smör
- 2 ½ dl mjölk
- 25 g färsk jäst för söta degar 1 msk fiberhusk
- 7 dl glutenfri mjölmix + till utbakning 2 ½ tsk malen kardemumma
- ½ tsk salt
- 2/3 dl strösocker
- ½ dl filmjölk
- ½ dl ljus sirap
- 1 ägg till pensling pärlsocker till dekoration
Fyllning:
- 150 g rumsvarmt smör
- 1 ½ dl strösocker
- 3 msk malen kanel
bullformar
Gör så här:
- Smält smöret i en skål i mikron eller i en kastrull. Tillsätt mjölken så att vätskan blir ljummen. Eventuellt kan du behöva värma smörblandningen något eller låta den svalna en stund.
- Smula ner jästen i smörmjölken och rör om ordentligt.
- Tillsätt fiberhusken, blanda med en gaffel och låt svälla i 10 minuter.
- Häll mjölmix, kardemumma, salt, socker, filmjölk, sirap och smörmjölk i en bunke. Arbeta kraftigt i en degblandare eller med en elvisp med degkrokar i ca 5 minuter. Låt degen jäsa under en handduk i 50 minuter.
- Gör fyllningen strax innan degen har jäst klart: Blanda smör, socker och kanel i en skål. Vispa med elvisp tills det blir en slät kräm.
- Sätt ugnen på 225 grader och mjöla bak- bordet.
- Knåda degen lätt när den har jäst klart. Den ska vara lite kladdig. Kavla ut degen till en tunn rektangel och bred smörkrä- men jämnt över hela
- Rulla degen till en rulle och skär i 20 lika stora
- Lägg varje bulle i en bullform. Tryck ut bullarna lite på ovansidan så att de blir platta och breda, de höjer sig ändå i ug- nen.
- Vispa upp ägget med en gaffel och pensla bullarna med det. Strö på lite pärlsocker.
- Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 7 minuter.