I samband med digitala Mat för livet-mässan nästa vecka kommer @martaglutenfri livesända en bake-along på Svenska Celiakiförbundets instagram!
Jag heter Marta och driver instagram kontot @martaglutenfri. För några år sedan slutade jag äta gluten och jag kunde inte hitta några goda glutenfria bröd i butikerna som inte innehöll vetestärkelse, tillsatser och vitt socker. Därför började jag baka för att ta fram egna recept, jag bakade och bakade varje dag faktiskt i hela 2 år. Nu har jag till och med 4 st. olika bröd ute på Ica butiker runt om i landet, som heter just Martas…surdegsbröd, chia bröd, eko havrefrallor, eko fröfrallor. Fantastiskt goda och nyttiga! På tisdag den 24/11 vill jag dela med mig av ett superenkelt och gott julbröd i en bake-a-long kl 16-17.00 på Svenska celiakiförbundets Instagram sida, vi kör LIVE! Du kan ställa frågor till mig medan vi bakar och du kan dessutom baka tillsammans med mig där hemma i ditt egna kök! Inköpslista hittar du på celiaki.se och på celiakiförbundets Instagram.
JULIGT LINGONBRÖD
Det du behöver för att baka ett bröd i en form på ca 1 liter. Marta går igenom steg för steg vad du ska tänka på!
Tidsåtgång: 30 min + cirka 2h 10 min i ugn
- 2 dl ekologiskt majsmjöl
- 6 dl havremjöl
- 2 tsk bikarbonat
- 2 tsk salt
- 1 tsk xantangummi
- 1,5 msk chiafrön
- 1 dl frysta lingon
- 1 dl russin
- 0,5 dl tranbär
- 0,5 dl mandlar
- 1 msk psylliumhusk
- 2 msk pepparkakskrydda (eller vörtkryddmix)
- 7 dl valfri mjölk (jag använder växt baserad)
- 2 msk agave sirap eller honung
- 1 dl grovrivet äpple
Ladda ner inköpslistan som pdf här