Nu är den äntligen här, Celiakibakelsen som är bakad av Glutenfriagodsaker till självaste Celiakidagen den 16 maj.
Nedan finner du receptet för att själv kunna baka denna smarriga bakelse!
Celiakibakelser (ca 10 st)
Ingredienser:
Hallonmousse:
- 250 g hallon (frysta går bra)
- 95 g (1 dl) gelésocker multi
- 1 tsk vaniljsocker
- 200 g (2 dl) vispgrädde (för mjökfritt alternativ finns vispbar sojagrädde t.ex Alpro Cuisine Soya) och även glutenfri havregrädde t.ex Fazers Aito Oat for Whipping).
Chokladbrownie:
- 300 g smör (för mjölkfritt alternativ använd t.ex. Mildas mjölkfria margarin, Milda Mat & Bak Mjölkfri)
- 360 g (4 dl) strösocker
- 3 ägg
- 60 g (1 1/2 dl) kakao
- 2 msk vaniljsocker
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 180 g (3 dl) rismjöl eller glutenfri mjölmix
Chokladfudge:
- 200 g (2 dl) vispgrädde (mjökfritt alternativ: vispbar soja- eller glutenfri havregrädde, se tips ovan)
- 180 g (2 dl) strösocker
- 40 g (2 msk) ljus sirap
- 100 g mörk choklad (mjökfritt alternativ vegansk mörk choklad t.ex från Green Star)
- 100 g smör
Såhär gör du:
- Lägg hallonen till hallonmoussen i en kastrull. Värm upp dem på spisen och mosa dem med en sked eller visp. Tillsätt gelésocker och vaniljsocker, rör om och låt koka på medelvärme i ca 2 minuter. Låt kallna. Vispa grädden fast och vänd ner den kalla hallongelén i grädden. Låt stå kallt tills det är dags att garnera bakelserna.
- Smält smöret till brownien i en stor kastrull.
- Rör ner strösocker och ägg i det smälta smöret.
- Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner dem i kastrullen och rör tills smeten är slät.
- Bred ut smeten i en liten form eller långpanna (ca 25×30 cm), klädd med bakplåtspapper.
- Grädda brownien i mitten av ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Låt kallna.
- Blanda vispgrädde, strösocker, sirap och choklad till fudgen i en tjockbottnad kastrull. Tänk på att bryta chokladen i mindre bitar.
- Koka upp och låt massan koka tills den tjocknar, det tar ca 30 minuter. Det kan också ta längre tid beroende på hur kraftigt den kokar. Temperaturen ska vara ca 117 grader när fudgen är färdig. Rör om då och då. Ta kastrullen från värmen och blanda ner det kalla smöret i bitar. Rör ordentligt tills allt blandat sig.
- Bred chokladfudgen över brownien och ställ den kallt att stelna.
- Skär bort kanterna på den kalla kakan och skär den sedan i rektangulära bitar.
- Lägg bitarna på ett fat eller en bricka och spritsa eller bred ut hallonmoussen ovanpå.
Lycka till med din celiakibakelse!
Ta gärna en bild och dela på facebook och/eller instagram med taggarna #celiakibakelse @svenskaceliakiforbundet så delar vi den vidare i våra kanaler!