Recept på kanelbullar till sommarens alla picknick’ar

Foto: Hans Björck

Kanelbullar

Receptet är hämtat ur Margareta Elding-Ponténs bakbok: Glutenfritt- Gott och enkelt. Degen fungerar bra till både kanelbullar, släta bullar, knyten, längder och kransar. Den är enkel att kavla och rulla. Ha i havregryn för saftigare, nyttigare och mustigare bullar. Uteslut havregryn om du vill ha luftigt resultat.

Ingredienser / ca 40 st

  • 50 g jäst för söta degar
  • 150 g smör
  • 4 ½ dl mjölk
  • 2 msk fiberhusk/malda psylliumfröskal
  • ev. 2 dl rena havregryn
  • 250 g kvarg/kesella
  • 4 tsk kardemumma
  • 1 ägg
  • 1 ½ dl socker
  • 14–15 dl (840–890 g) Finax röda mjölmix
    (eller 13 dl (780 g) om du har havregryn i degen)
  • 2 krm salt
  • ca 150 g rumsvarmt smör
  • 300 g mandelmassa
  • ca 1 msk kanel
  • ½ uppvispat ägg
  • ½ dl pärlsocker

 

Gör så här

  1. Smula jästen i degbunken.
  2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken försiktigt så smöret inte stelnar av kylan. Låt blandningen bli 37 °C, häll den över jästen och rör tills jästen har löst sig.
  3. Vispa ner fiberhusk/psyllium (och eventuellt havregryn) och låt allt svälla i 10 minuter.
  4. Tillsätt kvarg/kesella, kardemumma, ägg, socker och det mesta av mjölet. Knåda degen i några minuter.
  5. Tillsätt salt och resterande mjöl tills degen inte faller ihop när man slutar att bearbeta den. Degen ska vara lite klibbig. Om du ska göra släta bullar, kan du ta lite mindre mjöl än om degen ska kavlas.
  6. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  7. Kavla ut degen till en platta (0,5 till 1 cm tjock) på mjölat bakbord. Det ska vara så mycket mjöl att degen inte fastnar i bakbordet.
  8. Bred smör över degen eller klicka ut det här och var jämnt över degen. Det går enklast om smöret är riktigt mjukt. Riv mandel – massan fint direkt över degen. Strö över kanel efter smak.
  9. Rulla ihop degplattan till en rulle. Ta degskrapan till hjälp, så att inte degen fastnar mot underlaget. Undvik att rulla in mjölet från rullens undersida.
  10. Skär i bullbitar och lägg med snittytan upp, antingen i bullformar eller på en bakplåt med bakplåtspapper.
  11. Låt bullarna jäsa under bakduk i cirka 30 minuter, tills de direkt fjädrar tillbaka vid beröring.
  12. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i cirka 8–10 minuter i 175 °C med varmluft eller 200 °C utan varmluft.
  13. Låt svalna på galler under bakduk.

Lycka till med bakningen!