Gluten-/mjölk-/ägg- och nötfri knaprig och nyttigare Äppelsmulpaj med Marta Dell’Anna
På hösten premiär av Martas Bake-a-long den 21 september lagade martaglutenfri sin magiskt goda äppelsmuljpaj på vår instagram svenskaceliakiforbundet. Denna passar att äta som dessert, frukost eller mellanmål! Välj olika tillbehör till de olika tillfällena: vaniljvisp, grädde, yoghurt eller ät som den är!
Ni som inte kunde var med men vill testa slänga ihop denna smarriga paj, så finns inspelningen att se i efterhand på instagram och så delar Marta sitt recept även här. Nästa bake-a-long med Marta är den 3 november klockan 17-18.00, missa inte det!
Knaprigare och nyttigare Äppelsmulpaj
(GF/V/NÖTFRI)
4 port
- 800 g äpple, urkärnade och delade i mindre båtar
- 1 tsk kanel @kockenskryddor
- 1 krm havssalt
Smultäcke
- 2 dl gf havregryn eller Laila mjölmix gul
- 1 dl helt bovete, blötlagda över natten och avsköljda (alternativt 1 dl grovhackade mandlar)
- 8 färska urkärnade dadlar
- 1- 2 msk rapsolja
- 0,5 vaniljstång, gärna Kockens kryddor
- 0,75 tsk salt
Såhär gör du:
- Sätt ugnen på 225 grader
- Dela, kärna ur och skär äpplena i bitar. Blanda med kanel och salt i en ugnsform och ställ in i ugnen 10-15 min.
- Smultäcke: Kärna ur dadlarna. Mixa gutenfria havregryn, vaniljpulver, dadlar och olja till en deg. På slutet lägg i bovete(eller mandlar) och kör bara snabbt i mixern så att det blandas om och inte finfördelas för mycket.
- Ta ut äpplena ur ugnen och strö över smulet.
- Grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter, tills pajen fått en gyllene färg och är knaprig.
Servera omgående eller förvara i kylskåpet.
Lycka till med din bakning!