Marta Bake-a-Long – knaprig och nyttig Äppelsmulpaj

Gluten-/mjölk-/ägg- och nötfri knaprig och nyttigare Äppelsmulpaj med Marta Dell’Anna

På hösten premiär av Martas Bake-a-long den 21 september lagade martaglutenfri sin magiskt goda äppelsmuljpaj på vår instagram svenskaceliakiforbundet. Denna passar att äta som dessert, frukost eller mellanmål! Välj olika tillbehör till de olika tillfällena: vaniljvisp, grädde, yoghurt eller ät som den är!

Ni som inte kunde var med men vill testa slänga ihop denna smarriga paj, så finns inspelningen att se i efterhand på instagram och så delar Marta sitt recept även här. Nästa bake-a-long med Marta är den 3 november klockan 17-18.00, missa inte det!

Knaprigare och nyttigare Äppelsmulpaj

(GF/V/NÖTFRI)

4 port

  • 800 g äpple, urkärnade och delade i mindre båtar
  • 1 tsk kanel @kockenskryddor
  • 1 krm havssalt

Smultäcke

  • 2 dl gf havregryn eller Laila mjölmix gul
  • 1 dl helt bovete, blötlagda över natten och avsköljda (alternativt 1 dl grovhackade mandlar)
  • 8 färska urkärnade dadlar
  • 1- 2  msk rapsolja
  • 0,5  vaniljstång, gärna Kockens kryddor
  • 0,75 tsk salt

Såhär gör du:

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Dela, kärna ur och skär äpplena i bitar. Blanda med kanel och salt i en ugnsform och ställ in i ugnen 10-15 min.
  3. Smultäcke: Kärna ur dadlarna. Mixa gutenfria havregryn, vaniljpulver, dadlar och olja till en deg. På slutet lägg i bovete(eller mandlar) och kör bara snabbt i mixern så att det blandas om och inte finfördelas för mycket.
  4. Ta ut äpplena ur ugnen och strö över smulet.
  5. Grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter, tills pajen fått en gyllene färg och är knaprig.

Servera omgående eller förvara i kylskåpet.

Lycka till med din bakning!