Missade du Martas Bake-a-long den 21 november? Ingen fara, här får du både recept och kan se hela sändningen igen.
Martas saftiga glutenfria Vörtbröd
Ingredienser:
- 2 dl ekologiskt majsmjöl eller Lailas mjölmix gul
- 6 dl glutenfritt havremjöl
- 2 tsk bikarbonat
- 2 tsk salt
- 1 tsk xantangummi
- 1,5 msk chiafrön
- 1 dl russin eller tranbär
- 0,5 dl mandlar (valfritt)
- 1 msk psylliumhusk
- 2 msk Vörtmix
- 7 dl sojamjölk eller vanlig mjölk
- 2 msk agave sirap
- 1 dl grovrivet äpple
Så här bakar du glutenfritt Vörtbröd:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunker.
- Rör ner mjölken, agavesirap och det rivna äpplet.
- Häll smeten i en 1 liters bröd form. Ställ in formen i mitten av ugnen, dra ner värmen till 175 grader. Sätt en bakplåt under gallret med bröden och innan du stänger ugnen häll i två dl vatten för att få ånga i ugn (ger finare färg på bröden).
- Grädda 2,5 timme eller tills brödet är genomgräddat med innertemp 96 grader. Testa med en sticka, eftersom gräddningstiden kan variera i olika ugnar. Låt svalna i formen och under bakduk. Låt gärna brödet ligga omlindat i en bakduk över natten.
Allra godast nybakat, men går också att skiva upp och frysa in eller bevara i kylskåp några dagar.
Ps. Vill du göra egen vörtkrydda? Här kommer recept:
Hemmagjord glutenfri Vörtkrydda
- 1 msk hel fänkål
- 1 msk hel anis
- 0,5 msk malen pomerans
- 1 tsk malen nejlika
- 1 tsk socker
- 0,5 tsk malen kanel
- 0,5 tsk malen ingefära
Gör Vörtkryddan såhär
Mortla fänkål och anis fint och blanda med de andra kryddorna. Förvara mörkt och förslutet.
Lycka till!
Visa detta inlägg på Instagram