Baka en god glutenfri mandelkaka med aprikoser och apelsin från Birgitta Höglunds kokbok, Baka med frukt & grönt: en glutenfri blandning av sött och salt.
Läs mer om Birgitta Höglund och hennes kokböcker på hennes hemsida
RECEPT
8 torkade aprikoser
1 ekologisk apelsin, rivet skal och saft
50 g rumstempererat smör eller kokosolja
2 dl mandelmjöl
2 tsk psylliumhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk gurkmeja eller 0,5 g saffran
3 ägg
GÖR SÅ HÄR
Blötlägg aprikoserna i kokande vatten i en halvtimme så de blir mjuka, häll av vattnet.
Tvätta apelsinen och torka den, riv skalet fint och pressa ur saften.
Skär aprikoserna i små bitar och mixa slätt tillsammans med apelsinsaft, apelsinskal och smör.
Sätt ugnen på 175˚.
Fodra en springform på ca 15 cm i diameter med bakplåtspapper. Enklast är det om du ritar av botten med en penna på bakplåtspapper och sen klipper ut den. Lägg papperet i botten på formen och pensla med lite smält smör eller kokosolja, pensla även en bit upp på kanten.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör ner den mixade smeten.
Vispa äggen riktigt tjockt med elvisp i ca 5 minuter och vänd ner lite i taget i bunken tills allt är väl blandat.
Häll över kaksmeten i formen och släta till med slickepotten.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter, ta ut och låt kakan kallna i formen.
Garnera med skivad frukt eller bär och servera med vispad grädde eller kokosgrädde.
TIPS:
Kakan blir väldigt god med chokladglasyr, här får du recept på den;
Smält 100 g mörk choklad tillsammans med ½ dl smält smör eller kokosolja, ½ dl grädde eller kokosgrädde, 1 tsk vaniljextrakt och ½ krm salt.
Ställ kakan på ett galler på en plåt. Bred den avsvalnade glasyren över kakan och låt rinna ner över sidorna. Kyl några timmar innan serveringen.
Till jul kan du lyxa till kakan lite extra genom att byta ut gurkmejan mot 0,5 g saffran.
För dig som inte tål mandel så kan du byta det mot pumpafrömjöl.
Recept och bild: Birgitta Höglund https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/