Kanelbullens dag 4 oktober, med forskningsfrågor

Idag, den 4 oktober, är det äntligen kanelbullens dag.

Och vad passar bättre än att fråga en forskande dietist och en forskande läkare lite om kanelbulleätning och forskning.

 

Vi frågade Elin M Hård af Segerstad några frågor om vad som gäller för att kunna njuta av kanelbullar på bästa sätt för den som har celiaki. Elin är
legitimerad dietist specialiserad i pediatrik och medicine doktor vid Barnsjukvården Skånes universitetssjukhus, Malmö samt forskare på Kliniska vetenskaper Malmö, Lunds universitet.

– Mitt barn ska baka kanelbullar i hemkunskapen. Hemkunskapsläraren har sagt att de kan ta ett recept med vetemjöl och bara byta ut till glutenfritt. Och vad ska de tänka på så att mitt barns glutenfria kanelbullar inte blir kontaminerade med gluten? Det flyger ju runt i hela köket.

Svar från Elin: -Be hemkunskapslärarem leta fram ett recept som utgår från glutenfritt mjöl, gärna ett som är anpassat till just den sorten glutenfritt mjöl som barnet ska baka med. Olika glutenfria mjöler har olika bakegenskaper. Recept med fiberhusk, pofiber, eller xantangummi hjälper till att binda vatten till degen och gör den mer smidig. Det går bra att barnet bakar glutenfritt i samma kök som de andra barnen, men då på en station där bara glutenfritt mjöl hanteras. Det är inte farligt om ditt barn är med och knådar och gör kanelbullar med vetemjöl, men händerna behöver tvättas av från mjölrester efteråt.
Även om finns vetemjöl i lokalen, och som kan yra omkring, så är de mängderna som eventuellt kan komma på ditt barns glutenfria deg inte tillräcklig för att påverka tarmen.

-Vi ska baka kanelbullar hemma och undrar om vi kan baka glutenfria och vetemjölsbullar på samma gång i ugnen?

Svar från Elin: -Ja, det går bra att baka glutenfria bullar (eller bröd och andra bakverk) samtidigt som bullar med vetemjöl bakas i ungen, även i varmluft. Mängderna som skulle kunna överföras är försvinnande små och orsakar inte symtom eller skada på tarmen.

-På Kanelbullens dag vill jag köpa hem glutenfria kanelbullar till hela familjen, vi är två som har celiaki. Jag har sett att det finns på ett bageri, men jag är osäker på om de är säkra för oss att äta.

Svar från Elin: -Om bagerier, mataffärer, restauranger eller andra serveringsställen säljer kanelbullar (eller andra bakverk eller mat) som ”glutenfri” så innebär det att de behöver följa flera olika lagar och riktlinjer för få lov att märka det ”glutenfri”. Det är för att det ska vara säkert för dem med celiaki att äta.
De ska i alla led i hanteringen, från att ha fått in det glutenfria mjölet i lokalen, gjort degen och bakat bullarna, till att hur de förvaras när de är färdiga, ha rutiner för att fortsätta att hålla det glutenfritt.


Vi frågade även Jonas F Ludvigsson några frågor om den forskningen han ägnar såg åt just nu. Jonas är barnläkare i Örebro och professor vid Karolinska Institutet.

-Du skriver just en ny översiktsartikel om celiaki och delar av artikeln handlar om patienters symptom. Vad är nytt i symptom-väg?

– På världskongressen i celiaki i Sheffield nyligen så pratade vi en hel del om symptom hos patienter som redan fått diagnosen men som sedan får i sig gluten av misstag. Det är påtagligt att detta ofta leder till kräkningar. Vi tror att detta är en annan mekanism än andra symptom vid celiaki.

-Finns det andra symptom som är vanliga hos de som redan har diagnosen?

-Ja, jag tycker att vi forskare och läkare alltmer uppmärksammar framförallt kvarstående IBS-symptom med ont i magen, gaser, kanske förstoppning, trots att patienten äter glutenfri kost. Här hjälper inte alltid den glutenfria kosten. Det är också viktigt att alla symptom hos en patient beror inte på celiaki. Även människor utan celiaki kan ha besvärlig svår huvudvärk.

-Du tar upp sjukdomsbördan vid celiaki?

-Ja. Man ska inte förminska symptombördan vid celiaki. Många patienter upplever sin sjukdom som tungt, samtidigt som man också måste säga att andra patienter tycker att det fungerar ganska väl att ha celiaki. Just skillnaden mellan patienter kan vara viktigt. Mer och mer forskning handlar om att hitta de celiakipatienter som har mest besvär och intensifiera uppföljning av just de patienterna.

-Har du några positiva nyheter?

-Ja, jag återkommer till att mer och mer forskning talar för att patienter med celiaki har helt normal fertilitet. Men myten om att celiaki hos kvinnor leder till färre barn är svår att ta kål på. Men kvinnor med barn får lika många barn som andra barn. Det tycker jag är oerhört positivt.