Allvarliga kunskapsbrister visar sig i Livsmedelsverket undersökning

Livsmedelsverket har låtit Ipsos genomföra en kvalitativ undersökning bland mindre kaféer och restauranger för att få en bild av hur kunskapen och medvetenheten om matallergier ser ut.

Trots att myndigheten valt att ha en positiv rubrik visar undersökningen på stora kunskapsbrister kring allergener och även om celiaki och allergi. Mer information och tydligare stöd efterfrågas från Livsmedelsverket och kommunerna.

Svenska Celiakiförbundets tf Generalsekreterare Linus Engqvist Richert är väldigt kritisk till hur Livsmedelsverket rubricerar undersökningen, och de knappt 800 anmälningar som skickats in till kommunerna via www.anmälmaten.nu visar tydligt att även om ”medvetenheten” är stor så är insikten och kunskapen om celiaki, allergi och allergener alarmerande och farligt låg.

Här hittar du hela undersökningen: www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/stor-medvetenhet-om-matallergier-hos-personal-pa-restauranger-och-kafeer