En ny studie från Lunds universitet visar att en fiberrik kost före två års ålder kan minska risken för celiaki, ofta felaktigt benämnt glutenintolerans. Särskilt starkt samband sågs hos barn som åt mycket fibrer redan före ett års ålder.
Stora dataunderlag från TEDDY-studien
Studien, som publicerats i den amerikanska tidskriften Gastroenterology, bygger på data från TEDDY-kohorten, där 6 500 barn med genetisk risk för celiaki och typ 1-diabetes har följts i över ett decennium. Forskarna analyserade barnens matintag och blodprover för att se när celiaki utvecklas.
Minskad risk med ökat fiberintag
– Genom att öka fiberintaget med tre gram per dag hos barn under ett år såg vi en nästan 40-procentig minskning av risken för celiaki, säger Elin Hård af Segerstad, dietist och forskare vid Lunds universitet.
Hon förklarar att resultaten visar ett tydligt samband mellan högre fiberintag hos små barn och en minskad risk för att utveckla celiaki senare i livet.
– Det verkade inte ha någon betydelse från vilken mat barnen fick i sig fiber, säger Elin. Vi hoppas att andra forskargrupper undersöker om de ser samma samband hos barn i andra länder.
Nästa steg – kliniska prövningar
– Nästa steg blir att genomföra en klinisk prövning där vi följer barn som får kostråd om att äta mer fiber, för att se om vi kan bekräfta våra fynd i en kontrollerad studie, säger Elin
Forskarna tror att fibrer kan påverka tarmfloran och immunförsvaret positivt under de första två åren, men betonar att fler kliniska studier behövs innan officiella rekommendationer kan ges.
Läs hela artikeln här: www.lu.se/artikel/nytt-forskningsspar-fiberrik-kost-fore-tva-ars-alder-kan-minska-risk-celiaki