Brödinstitutet har presenterat årets Brödtermometer, och som vanligt visar det sig att en stor andel av svenskarna äter glutenfritt utan att ha celiaki. Av de som är 26-45 år är det nästan hälften som oroar sig över att få i sig för mycket gluten, och lika många säger att de skulle äta mindre gluten för att bli mer hälsosamma.
Linus Engqvist Richert, ombudsman på Svenska Celiakiförbundet, säger att det förvisso är bra att det är många som är medvetna om glutenfritt, och att utbudet är stort. Ett växande problem är dock att många som säljer glutenfri mat tror att den är riktad mot de som äter glutenfritt av hälsoskäl. Det är alltså inte de som har celiaki, där den glutenfria maten är medicinen, som är den primära målgruppen.
Det innebär att många säljer mat som exempelvis är tillagad utan gluten, men som när den serveras ändå har gluten i sig, då den kontaminerats med gluten, på grund av okunskap.
Svårt att avgöra kontaminationsrisken
Exakt vilka riskerna är, när det står att det inte finns gluten bland ingredienserna, men att gluten finns i lokalen (exempelvis), är det väldigt svårt att som kund avgöra. Står det ett öppnat paket vetemjöl precis bredvid bakbordet där det glutenfria lagas, eller handlar det om att någon använde vetemjöl på andra sidan av lokalen, samtidigt som hygienen sköttes bra, allt våttorkades och inget mjöl med gluten ens kom i närheten av det som tillagades utan gluten? Har produkten som tillagades utan gluten förvarats i en särskilt behållare där risken för kontamination helt eliminerats, eller har produkten placerats mitt bland mjöliga bullar, och är täckt av ett lager vetemjöl?
Vissa saker kan du som kund avgöra ganska enkelt, andra inte. Kontakta gärna [email protected] om du har misstanke om att det inte sköts på rätt sätt. Och tänk på att all information om glutenhalten enligt lag först och främst ska rikta sig till dig som har celiaki, och faktiskt blir sjuk om du äter gluten. De som vill undvika gluten för att bli mer hälsosamma kan faktiskt äta det som är säkert för dig, men du kan inte alltid äta det som är säkert för dem…
Läs gärna följande artikel: Är glutenfria produkter ett hälsosammare alternativ?
Läs och spara även checklistan om du skulle bli serverad eller få i dig gluten när du är ute på restaurang/fik. Det finns också olika informationsfoldrar för personal som på olika sätt hanterar livsmedel kan ta del av.