Nu är påskhelgen på ingång och vi bad vår dietist Emelie Andersson att lista några saker att tänka på under påsken.
Får du gäster med celiaki i påsk?
- Berätta i förväg vad du tänkt att laga och hör om något behöver bytas ut. Välj t.ex glutenfritt ströbröd om du gör köttbullar eller Janssons frestelse.
- Serverar du en påsk-buffé var observant på att slevar inte hamnar fel för då kan maten bli kontaminerad med bitar från andra fat. Ställ gärna det glutenfria för sig på buffé bordet.
- Använd inte samma smör- och brödkniv eller skärbräda till glutenfritt som till annat bröd.
Hur är det nu igen med gluten i påskmust?
Påskmust går bra att dricka, men i måttlig mängd, vilket innebär ca 1-2 glas/dag. Eftersom det ingår maltextrakt eller maltarom i påsk/julmust har Livsmedelsverket vid flera tillfällen undersökt glutenhalter i några olika märken av julmust. Då fann man inget gluten, förutom i två sorter, men där var det under gränsvärdet för glutenfritt.
Vad gäller kring gluten i påskgodis?
- Att plocka lösgodis med slev anses vara låg risk för att bli kontaminerat med gluten.
- Det är viktigt att läsa på innehållsförteckningen. Men se upp för att det inte ligger bitar av annat godis i samma låda.
- Se upp med viss choklad med fyllning av kex, en del lakrits, remmar av olika slag och annat lösgodis som kan innehålla gluten.
- Du bör inte äta godis om du inte känner till innehållet i det.
- Under påsken kanske barn får godis som de inte känner till sedan tidigare, då är det extra viktigt som förälder att kolla av vilket godis barnen har fått innan de äter det.
Vi har även fått in tips från våra följare och medlemmar
- Använd majsena istället för vanligt mjöl om du ska göra någon redning eller annat där de behövs mjöl. Använd gärna potatismjöl om man ska baka påsk-rulltårta. Potatismjöl brukar finnas i dem flesta hem som inte har celiaki.
- Spara innehållsförteckningar så det går att gå tillbaka och kolla om man blir osäker.
Vi önskar dig en riktigt fin och härlig påskhelg!