Celiakiförbundet anmälde brödkedja

I januari fick en person i sig gluten och blev dålig efter att ha köpt en kaka på butikskedjan Bröd& Salt i Stockholm. Informationen som getts var att den var ”bakad på glutenfria råvaror men i en miljö där gluten hanteras”, samtidigt som personalen i butiken sa att de använde glutenfri havre.

T E X T JENNY RYLTENIUS Foto UNSPLAS

Efter att Celiakiförbundet kontaktat Bröd & Salt visade det sig att de använde sig av vanlig icke-glutenfri havre, som de felaktigt trodde var glutenfri.

Celiakiförbundet anmälde då händelsen till Stockholms stads livsmedelskontroll då påståendet om att glutenfria råvaror använts är både fel och farligt och har orsakat att minst en person med celiaki blivit sjuk.

Påståenden om reducerad glutenhalt, exempelvis att råvarorna är glutenfria men att de är tillagade i en miljö där gluten förekommer, ska enligt Livsmedelsverket vara riktade till människor med celiaki. – Detta är ett typiskt fall där informationen riktar sig till trendätare som inte utesluter gluten av medicinska skäl, säger Linus Engqvist Richert, ombudsman på förbundet som gjorde anmälan.

Glutenfria produkter ska bakas med glutenfria råvaror, och produktionen ska göras på ett kontrollerat sätt för att säkerställa en glutenhalt under 20 miljondelar (20 ppm), som är den internationella gränsen för glutenfritt.

Bröd & Salt menade att de fått information från både livsmedelsinspektören och sin råvaruleverantör att de fick göra påståenden som ”bakat utan gluten” när de använde vanlig havre, men att de inte fick säga att det var glutenfritt. Så är dock inte fallet. Man får bara göra påståenden om reducerad glutenhalt när man använder glutenfri havre. Det vill säga havre som är odlad, fraktad, processad och paketerad på ett sätt som säkerställer att den inte innehåller mer än 20 mg gluten per kilo, säger Linus.

Efter anmälan har FoodMonitor.se, som bevakar livsmedelsindustrin, skrivit om fallet, och Bröd & Salt har i en intervju sagt att de framöver kommer att fortsätta ha dialog med Celiakiförbundet och byta till ren glutenfri havre och se över sina rutiner för att kunna servera säkra glutenfria produkter, som inte kontaminerats med gluten, inom kort.


Hos livsmedelsverket kan du läsa mer om vad som gäller vid glutenfri märkning

Här kan du läsa mer om Svenska Celiakiförbundets märkning av Det överkorsade axet