Foto: Hans Björck
Havremjöl gör detta bröd extra mustigt och smakrikt. Det bidrar också med fibrer och ger degen en härlig konsistens.
INGREDIENSER
Ca 20–25 stora bullar eller 2 bröd
50 g jäst
3 dl mjölk (alternativ laktosfri mjölk)
5 dl vatten
3 msk fiberhusk/malda psylliumfröskal
½ dl olja
9 dl (400g) rent havremjöl
1 msk stött kummin
1 msk mörk sirap
5 dl ( 300 g) Finax röda mjölmix
2 tsk salt
½ uppvispat ägg
2 msk svarta sesamfrön
(eller andra sesamfrön eller chiafrön)
GÖR SÅ HÄR
- Smula jästen i degbunken. Värm vätskan till 37 °C och häll den över jästen. Rör tills jästen har löst sig. Vispa ner fiberhusk/psyllium och låt blandningen svälla i 10 minuter.
- Rör i olja, havremjöl, kummin och sirap. Tillsätt det mesta av mjölmixen och bearbeta degen ca 5 min.
- Tillsätt salt och resterande mjöl tills degen känns som en helt vanlig bröddeg. Den ska bara vara något klibbig och gå att knåda på bakbordet.
- Stjälp direkt upp degen på bakbordet och baka ut till 20–25 bullar eller två bröd och lägg på bakplåtar. Låt jäsa under bakduk i 1,5 timme tills bröden direkt fjädrar tillbaka vid lätt beröring.
- Pensla med ägg. Dekorera med sesamfrön.
- Grädda i 175 °C med varmluft eller 200 °C utan varmluft i cirka 10 minuter för bullarna och cirka 20 minuter för bröden.
- Låt svalna på galler med bakduk för mjuk skorpa.
Det här receptet kommer från boken Glutenfritt – gott och enkelt av Margareta Elding Pontén.
Lycka till med ditt brödbakande!