Gluten i öl
Halten av gluten i öl beror till största del på vilka sorters spannmål som används som råvara. Det säkraste är att välja öl med glutenfri märkning. Livsmedelsverket har också gjort analyser av ett antal ölsorter, senast 2013. Viktigt att poängtera är dock att detta var stickprov och att gluteninnehållet kan variera beroende på tillverkningsdatum.
Gluten i julmust
I julmust ingår bland annat maltextrakt eller maltarom. Malt framställs vanligtvis från sädesslaget korn, som innehåller gluten. Livsmedelsverket har vid flera tillfällen undersökt glutenhalter i olika slags julmust. Dessa undersökningar visar att det inte ska finnas någon risk för glutenintoleranta att dricka måttliga mängder julmust. Måttliga mängder innebär cirka ett till två glas.
I Livsmedelsverkets senaste undersökning analyserades glutenhalten i åtta olika produkter av julmust. I sex julmustprodukter påvisades inte gluten och i de två produkter där gluten påvisades låg halten under 20 mg gluten/liter, som är gränsvärdet för ”glutenfri”.
År 2011 analyserade Livsmedelsverket det mustextrakt som används vid framställning av de flesta julmustsorter. I detta mustextraktet påvisades inte gluten.
Gluten i whisky och annan starksprit
Starksprit från spannmål tillverkas av vete, till exempel Renat eller Vodka. Starksprit kan också tillverkas av malt och/eller korn, till exempel whisky. Vid framställningen sker en destillation som med stor sannolikhet inte överför gluten till den slutliga produkten. Livsmedelsverket har analyserat ett fåtal sorter starksprit. Gluten påvisades inte i någon av dem.
På Livsmedelsverkets hemsida finns fördjupad information: Livsmedelsverket