Vanlig hårdost är en viktig kalciumkälla för den som är laktosintolerant.
Laktosen försvinner ur hårdosten under lagringen. Äkta fetaost innehåller knappt laktos.
Fetaost tillverkad i Grekland på enbart fårmjölk får kallas fetaost och har så kallad skyddad ursprungsbeteckning. Andra tillverkare av fetaostliknande ostar kallar ofta sin ost ofta fårost, ost av medelhavskaraktär och så vidare.
Som laktosintolerant är det bra att veta att äkta fetaost – som heter ”fetaost” – knappt innehåller någon laktos (mindre än 0,1g per 100g). ”Fetaliknande ”ost däremot, innehåller mer laktos eftersom tillverkningssättet skiljer sig åt och osten kan ha fler eller andra ingredienser, såsom komjölk.
Det är individuellt hur mycket laktos en laktosintolerant person tål.
De flesta laktosintoleranta personer klarar av en liten mängd laktos per dag utan att få besvär med magen. Den som klarar väldigt lite laktos, eller ingen laktos alls, mår bäst av att äta helt laktosfria produkter.
Laktos finns i alla mejerivaror, och i vissa halvfabrikat. Det finns ofta laktosfria alternativ såsom grädde, keso och mjölkdryck. Ska du göra en sås kan mjölken/grädden bytas mot en laktosfri motsvarighet. Stekning kan ske i olja eller mjölkfritt/laktosfritt margarin.
Hur vet man hur mycket laktos en viss produkt innehåller?
Livsmedelsverket har tagit fram en tabell på hur mycket laktos ett antal olika livsmedel innehåller. Du hittar tabellen här.
Läs mer om symtom vid laktosintolerans här
Läs mer om laktosintolerans på 1177