Laktosintolerans innebär att man har svårigheter att bryta ner laktos, mjölksocker, som finns i mjölk.
Detta beror på att tunntarmens slemhinna har för lite av enzymet laktas, vars uppgift är att sönderdela laktos till sockerarter som kroppen kan ta upp.
Har man inte tillräckligt av enzymet laktas kan laktos inte sugas upp av tunntarmen, utan fortsätter till tjocktarmen där en jäsningsprocess startar. Då uppträder symtom som vattentunn diarré, gasbildning, buller och magsmärtor.
Hos majoriteten av världens befolkning är laktasbrist (att vara laktosintolerant) ett normaltillstånd efter att ett barn har ammats färdigt. I norra Europa är det vanligare att ha en genvariant som gör att man även som vuxen kan bryta ner laktos.
Det är mycket ovanligt med laktosintolerans hos små barn. Besvär av mjölk beror då oftast på allergi mot mjölkprotein – som inte är det samma som mjölksockret laktos.
Sekundär laktasbrist
kan uppstå vid inflammation i tunntarmen, där enzymet laktas som sönderdelar laktosen bildas. Det är vanligt vid exempelvis obehandlad celiaki.
Medfödd (kongenital) laktasbrist
är mycket ovanligt. Enzymet laktas saknas då vid födseln vilket gör att barnet inte tål modersmjölken.
Att vara laktosintolerant är inte farligt
Det är ingen sjukdom och ger inte någon skada eller följdsjukdomar. Men en dålig mage kan ge en sämre livskvalitet. För många blir en dålig mage tyvärr vardag.
Om du misstänker att du eller ditt barn har laktosintolerans ska ni träffa en läkare för att få en diagnos fastställd.
Besvär med magen kan bero på många olika saker – ställ inte diagnosen själv!
Läs mer om symtom vid laktosintolerans här
Läs mer om laktosintolerans på 1177