Nyheter
Nytt nationellt vårdprogram för celiaki
29 januari, 2020Nu har äntligen det nya vårdprogrammet för celiaki publicerats. Vårdprogrammet innehåller information om sjukdomen och hur diagnos ställs. Den största nyheten är dock en bilaga med riktlinjer för nutritionsbehandling, alltså den glutenfria kosten.
Läs merVad gör förbundet för att försvara merkostnadsbidraget?
21 januari, 2020Hej! Jag undrar hur Celiakiförbundet ser på att landstingen tar bort bidraget för oss med celiaki. Arbetar ni på något vis mot detta? ANNA.
Läs merCeliakiforskning, Vem får pengar av Celiakifonden?
21 januari, 2020Bidrar forskningsprojektet med relevant kunskap, leder det till någon nytta för patienten och är den vetenskapliga kvaliteten tillräckligt hög? Det är några frågor som Celiakiförbundets vetenskapliga råd tar ställning till i bedömningen av forskningsansökningar.
Läs merSlåss som en superhjälte mot gluten
21 januari, 2020Sam Martin har doktorerat i digital sociologi och teknikutveckling. Precis innan hon började på sin doktorsavhandling fick hon själv diagnosen celiaki. Vilket ledde till att hon skapade superhjältespelet Celiac Sam.
Läs merLÅG RISK ATT ROSTA I SAMMA BRÖDROST
21 januari, 2020Att skära med samma kniv och rosta i samma brödrost medför sällan att gluten kontaminerar det glutenfria. Detta enligt en studie publicerad i Gastroenterology tidigare i år.
Läs merÖversyn av kostråd till spädbarn gällande glutenintroduktion
17 december, 2019Livsmedelsverket ser över kostråden till spädbarn om hur och när gluten ska introduceras. Svenska Celiakiförbundet bevakar frågan noggrant.
Läs merHårda regler down under
16 december, 2019Australien har den striktaste gränsen i världen för glutenfritt. Här är det 0 ppm som gäller. Svenska Maria Jönsson arbetar med godkännande av glutenfritt på Coeliac Australia.
Läs merNya råd om sjukhusmat på remiss
16 december, 2019Sjukhusen ska servera säker specialkost till patienter med celiaki och laktosintolerans och maten är en del av den medicinska behandlingen. Det be-tonas i Livsmedelsverkets nya råd för sjukhusmat som gick ut på remiss i mitten av november.
Läs merKea bageri
16 december, 2019På Kea Bageri i Bromma har frallorna smak av morot och krasseblomma. Om de inte är snyggt rosa av riven rödbeta. Eller extra saftiga med kokt potatis i degen. Det sjuder av kreativitet på Stockholms troligtvis äldsta glutenfria bageri.
Läs merSe upp för pastasugrör
12 december, 2019Pastasugrör blir allt vanligare. Nu vill Svenska Celiakiförbundet varna celiakister för att använda dem.
Läs mer