Nyheter

Hårda regler down under
16 december, 2019Australien har den striktaste gränsen i världen för glutenfritt. Här är det 0 ppm som gäller. Svenska Maria Jönsson arbetar med godkännande av glutenfritt på Coeliac Australia.
Läs mer
Nya råd om sjukhusmat på remiss
16 december, 2019Sjukhusen ska servera säker specialkost till patienter med celiaki och laktosintolerans och maten är en del av den medicinska behandlingen. Det be-tonas i Livsmedelsverkets nya råd för sjukhusmat som gick ut på remiss i mitten av november.
Läs mer
Kea bageri
16 december, 2019På Kea Bageri i Bromma har frallorna smak av morot och krasseblomma. Om de inte är snyggt rosa av riven rödbeta. Eller extra saftiga med kokt potatis i degen. Det sjuder av kreativitet på Stockholms troligtvis äldsta glutenfria bageri.
Läs mer
Se upp för pastasugrör
12 december, 2019Pastasugrör blir allt vanligare. Nu vill Svenska Celiakiförbundet varna celiakister för att använda dem.
Läs mer
Mat för livet 2019
5 november, 201915-16 november är det dags för Sveriges största glutenfria mässa som anordnas av Celiakiföreningen i Stockholms län.
Läs mer
Celiakister är en liten målgrupp
22 oktober, 2019Ju större butik, desto större chans att det finns ett sju ölsorter brett utbud av glutenfri öl. CeliakiForum ringde upp ett av de minsta Systembolagen i landet för att ta reda på utbudet.
Läs mer
Riktlinjer för specialkost på väg
22 oktober, 2019Slopa krav på upprepade läkarintyg vid celiaki. Det är ett av förslagen till nya nationella riktlinjer för specialkost i skolan. Förslaget gick ut på remiss i våras. Sent i höst kan riktlinjerna bli verklighet.
Läs mer
Min historia: Läkarna missade Effies celiaki
10 oktober, 2019Under sju års tid levde Effie Trikilis med svåra magsmärtor, diarré och orkeslöshet. Men det var först när hon tappat tio kilo som läkarna insåg att det var celiaki hon led av.
Läs mer
Skolmat: Knivigt för många
10 oktober, 2019Elever som får kall mat, eller tvingas hämta mat utanför mat salen. Föräldrar som vill skicka med barnen mat men inte tillåts. Att vara gäst i en skolbespisning och behöva strikt glutenfri kost är inte alltid enkelt. Men nu finns hopp om nya nationella riktlinjer som ska förenkla och förtydliga för skolorna.
Läs mer
Bryggeriets hemlighet: Ett enzym
9 oktober, 2019När Systembolaget efterfrågade ett glutenfritt, fruktigt Indian pale ale antog ett småskaligt och nystartat bryggeri utmaningen. Nu är ”Latter day IPA” en av Upp Brewings bäst säljande sorte
Läs mer