I samarbete med Svenska Celiakiförbundet kommer leg. Dietist Vasiliki Karagianni hålla digitala föreläsningar i två delar via Zoom med syfte att öka medvetenheten om vikten av dietistens roll i celiakivård och den kontinuerliga anpassningen av kosten, samt stärka kunskaper om glutenfri kost för patienter, anhöriga, sjukvårdspersonal och yrkesverksamma inom restaurang, café, hotell, och offentliga måltidsmiljöer.
Enligt en undersökning från Kantar Sifo (2020) har endast 9,5 % av vuxna med celiaki fått fler än ett tillfälle att träffa en dietist, och bland barn är det hela 47 % som endast fått ett tillfälle – medan 8 % aldrig har träffat en dietist. Då både kroppen och kunskapen om celiaki utvecklas över tid, är regelbunden uppföljning hos dietist kritisk för att säkerställa en god hälsa och livskvalitet för både barn och vuxna med diagnosen.
Vad innehåller föreläsningarna:
Presentation del 1:
- Vad är celiaki?
- Orsaker & riskfaktorer
- Symtom & diagnostisering
- Behandling & betydelse
- Kostråd vid celiaki
- Konsekvenser av obehandlad celiaki
- Tid för frågor efter presentationen
Presentation del 2:
- Repetition del 1- snabb genomgång
- Glutenfri kost i detalj
- Olika matmiljöer: Hur agera?
- Långvarig dietistkontakt: Vad vinner jag på det?
- Uppföljning-grunden till strikt glutenfri kost
- Tid för frågor efter presentationen
Föreläsningarna kommer tills vidare att ske vid följande tillfällen:
Klicka på länken den tid och dag tillfället gäller för att se föreläsningen.
Del 1:
- Vecka 2, Torsdag 9/1 kl. 19:00–20:00
Länk del 1: Kommer inom kort
- Vecka 11, Torsdag 13/3 kl. 19:00–20:00
Länk del 1: Kommer inom kort
Del 2:
- Vecka 4, Måndag 20/1 kl. 19:00–20:00
Länk del 2: Kommer inom kort
- Vecka 13, Tisdag 27/3 kl. 19:00–20:00
Länk del 2: Kommer inom kort
Länkarna till föreläsningarna kommer att publiceras här och i medlemsappen närmare inpå respektive datum.
Det finns 500 platser vid varje tillfälle och medlemmar i Svenska Celiakiförbundet hittar aktuell länk i medlemsappen Cardskipper