Foto: Glutenfria Köket
Den 3 februari är det morotskakans dag och vad passar då bättre än att baka en riktigt smarrig och god morotskaka? Det här receptet kommer från Linda Filipsson som driver bloggen Glutenfria Köket
Glutenfri morotskaka med glasyr
Ingredienser:
Morotskaka:
- 4 ägg
- 3 dl strösocker
- 250 g finriven morot
- 3 dl Semper glutenfri mjölmix
- 2.5 dl mandelmjöl
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 2 tsk mald kanel
- 2 tsk psylliumhusk
- 2.5 dl rapsolja
Frosting:
- 200 g naturell färskost
- 40 g rumsvarmt smör
- 4 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 tsk citronsaft
Såhär gör du din glutenfria morotskaka:
- Skala och finriv morötterna.
- Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
- Blanda mjölmix, mandelmjöl, fiberhusk, salt, kanel, bakpulver och bikarbonat i en annan bunke och rör sedan ner det i äggblandningen.
- Tillsätt oljan lite i taget i smeten under omrörning.
- Klä en form, ca 20×32 cm, med bakplåtspapper (tips, knöla ihop bakplåtspappret först så går det lätt att forma i formen).
- Grädda kakan näst längst ner i ugnen i 175 grader i 35-40 min. Låt kakan svalna i formen.
- Ta fram ingredienserna till frostingen. Vispa smör och färskost tills de blandat. Tillsätt sedan florsocker, vaniljsocker och citronsaft och vispa ihop till en fluffig smet.
- Bred ut glasyren över den kalla kakan. Gör ett fint vågigt mönster i glasyren med en gaffel – dra gaffeln löst över glasyren och gör ett vågmönster.
- Skär kakan i lagom bitar, torka gärna av kniven då och då för finare kanter, och förvara kakan i kylen.
Lycka till med bakningen och glad morotskakans dag till er alla!
Vill du ha tips på flera recept? Besök vår sida Utvalda recept