1. Om det inte redan finns, ta initiativ till att upprätta en fikalista med allas namn och eventuella allergier/ intoleranser som du sedan sätter upp på en synlig plats i köket/fikarummet.
2. Tipsa om bagerier i närområdet som du vet med dig säljer helt glutenfritt kaffebröd.
3. I många städer finns det numera även en hel del kaféer att tipsa om som bakar egna raw food-bakverk, eftersom dessa brukar vara både mjölk-, laktos- och glutenfria. Riktiga raw food-ställen brukar dessutom ofta ha roligare bakverk än de vanliga dadelbollarna som finns överallt.
4. Prova att själv bjuda på så goda gluten- och laktosfria kakor att kollegorna girigt frågar efter receptet. Om de gör det – passa på att lämna över ytterligare några recept att inspireras av.
5. Huruvida du vågar äta glutenfria kakor som en kollega bakat beror förstås på hur känslig du är. Om du inte litar på att dina kollegors hembakta kakor är helt fria från gluten är det bättre att be dem köpa alternativ från mataffären som du vet är helt glutenfria.
6. Om kollegorna står helt handfallna inför utmaningen att ordna med glutenfritt: tipsa om matbutikernas standardutbud av kakor med det överkorsade axet.
7. Känns det bara stressande att kollegorna anstränger sig för att du ska få glutenfria kakor och bullar varje vecka när du i själva verket vill hålla igen på sötsakerna
– eller kanske inte alls är kaksugen så ofta? Se till att det finns en påse bullar i frysen som du kan ta av de gånger du känner för det.
SÅ SÄGER LAGEN
I nr 2 2018 svarade Celiakiförbundets ombudsman på frågan: ”Har jag rätt att kräva fikabröd på jobbet?” Det korta svaret är ja, men det är kanske inte så enkelt i praktiken. Här publicerar vi hela svaret på nytt.
TACK FÖR DIN FRÅGA. Det är tyvärr inte helt ovanligt att arbetsgivare, eller kollegor för den delen, inte har så bra koll på vad det innebär att inte tåla ett allergen, oavsett om det är gluten eller något annat.
I ditt fall bjuder ju arbetsgivaren samtliga anställda på fika, men tar inte hänsyn till att du inte tål gluten, och därför inte kan ta del av fikat. Oavsett varför det sker, är resultatet att du blir negativt
särbehandlad: alla andra får fikabröd, men det får inte du. Det första du bör göra är att prata med din arbetsgivare. Förklara att du vill kunna delta vid fikat som alla andra och att det enda som egentligen behövs är att köpa in en extra glutenfri bulle. Det är faktiskt inte så svårt att göra rätt. Din arbetsgivare kanske inte förstår vad det innebär att inte tåla gluten, och menar säkert inget illa.
Men om hen är oresonabel och tycker att du bara är krånglig eller gnällig, tycker jag att du ska kontakta ditt fackförbund. Om facket inte kan lösa frågan genom att prata med arbetsgivaren kan
de i sin tur göra bedömningen att det du utsätts för är misstänkt diskriminering på grund av funktionsnedsättning.
Födoämnesöverkänslighet är juridiskt sett en funktionsnedsättning och arbetsgivaren får inte behandla dig sämre än andra, baserat på att du inte tål viss mat.
Ditt fackförbund kan i nästa steg ta ärendet vidare till en domstol, men förhoppningsvis ser din arbetsgivare till att skaffa ett glutenfritt alternativ till fikat långt innan det hunnit gå så långt! Om du inte är medlem i ett fackförbund kan du istället kontakta Diskrimineringsombudsmannen (DO) som kan ta ärendet vidare till domstol om de bedömer att det rör sig om misstänkt diskriminering.