Linn Bodell delar med sig av sina bästa tips för att sänka sina matkostnader för den glutenfria maten.
TEXT ANGELICA BERG FOTO JENS SJUNNESSON
Linns matkostnader sköt i höjden när hon diagnostiserades med celiaki för 16 år sedan.
Bröd, mjöl, pasta – ja, allt som innehöll gluten blev dyrare när hon köpte de glutenfria ersättningsprodukterna. Så är det fortfarande även om den glutenfria trenden gjort att priserna gått ner och tillgängligheten ökat.
– Allt fler varor är märkta som både glutenfria och veganska. Därigenom får fler kunder upp intresset för produkterna, säger Linn Bodell, Stockholm.
För att dra ner på matkostnaderna behöver man vara en medveten konsument och redan från barnsben har Linn uppfostrats till att vara ekonomisk.
– När jag var liten handlade vi mycket på second hand och jag trodde att vi hade ont om pengar. Först i vuxen ålder förstod jag att vi faktiskt haft en god ekonomi men att mina föräldrar, ur ett etiskt perspektiv, aktivt valde att handla begagnade saker.
Priset på glutenfri mat kan variera stort mellan olika butiker.
Har Linn gott om tid kan hon vänta med köpet och jämföra priser mellan butiker, inte minst om hon ska handla säsongsvaror såsom lussekatter eller pepparkaksdeg. I appen ”matpriskollen” kan hon också se vilka glutenfria varor butikerna i närområdet har till rabatterat pris.
– Jag brukar storhandla och då lönar det sig verkligen att jämföra priser. Det gäller också att ha koll på nya produkter som kommit ut. Häromdagen när jag skulle handla min vanliga granola upptäckte jag att butiken tagit bort den och ersatt den med en billigare granola i sitt egna märke.
Det är bra när priserna pressas bara det inte sker på bekostnad av kvaliteten, tycker hon. Men egentligen är det jämförelsepriset, snarare än varans prislapp, som säger något om kostnaden. Även om paket är lika stora kan mängden innehåll variera.
– Ibland står två jämnstora förpackningar bredvid varandra på en hylla men de innehåller olika mängd. Det är fräckt att göra så och kollar man inte kan man känna sig lurad.
Dessutom finns andra värden som Linn också väger in i priset, såsom om varan är närproducerad och tillverkad under goda förhållanden. Man behöver fundera på vad man vill betala för. Även den glutenfria maten ska vara tillverkad under bra förhållanden.
Vad som är dyrt och inte beror också på vad den består av. En del mjölmixer är inte rena produkter utan kan innehålla såväl bakpulver som extra socker. Vissa varor som är svåra att få tag på, till exempel glutenfri tårtbotten, bunkrar Linn när hon väl hittar det. Hon bunkrar också andra varor som hon hittar till bra pris och gör storkok som hon fryser in portionsvis.
Att leta runt efter billiga varor kostar också tid och pengar och därför är det bra att handla på sig när man väl
hittar det man vill ha. Å ena sidan vill hon supporta butikerna runt omkring så att de fortsätter ha ett glutenfritt sortiment men å andra sidan behöver hon ha koll på de billigaste priserna. Det finns en dubbelhet i det. För samtidigt kostar det pengar att ta sig till de billigare butikerna som ligger längre hemifrån. För att hålla nere kostnaderna äter Linn så mycket som möjligt naturligt glutenfritt. Det blir mycket sallader och många av grönsakerna i kylen har hon odlat själv på sin kolonilott.
I somras inspirerades hon till att börja använda fler delar av grönsaken i matlagningen, såsom morotsblasten och broccolibladen.
Det har blivit ett roligt projekt att inte låta något gå till spillo. – Jag gör en massa spännande maträtter av grönsakernas olika delar. Eftersom jag odlat dem själv är de dessutom gratis sånär som på tid och arbete. Jag har fortfarande kvar av min egen skörd i frysen, bland annat ångkokt broccoli. Förra året hade jag pumpa kvar till februari. Att laga maten själv från grunden är billigare. Inte minst eftersom färdigmat och halvfabrikat sällan smakar lika bra som hennes hemlagade mat.
Är det inte gott kanske hon inte använder upp allt.
– Jag brukar vara noga med att aldrig kasta mat men det har hänt att jag köpt halvfabrikat som jag faktiskt inte kunnat äta. Att laga maten själv är både godare och billigare. Förut bakade hon ofta bröd själv och till en början, när bröd i butiken var väldigt dyrt, var det lönsamt.
Men bröden hon bakade var avancerade och innehöll många olika sorters mjöl. Därför blev det ändå dyrt.
– Nu är brödutbudet i butikerna generellt bättre och priserna mer rimliga än förut. Så nu bakar jag snarare för att det är roligt än för att spara pengar.
I våras testade hennes pappa att äta glutenfritt av hälsoskäl. Då reagerade han på hur mycket dyrare det var. Det
är bra att andra får förståelse för hur dyr maten är. Egentligen är det väldigt orättvist att man behöver ha ett högre matkonto för att man råkar ha en sjukdom, tycker Linn.