Celiakiförbundet medverkar i en artikel i tidningen Sydsvenskan om den glutenfria trenden och hur den påverkar personer med celiaki.
I artikeln ”De blir sjuka av gluten men tas inte alltid på allvar” i Sydsvenskan betonar SCF:s ombudsman Linus Richert att celiaki är en sjukdom, och alltså något annat än de som själva väljer att äta en glutenfri kost.
– Det gör att utbudet ökar, men samtidigt kan säkerheten för de som har celiaki bli sämre. Om kaféer, restauranger och hotell anstränger sig trots att det kostar mer, men sedan ser att gäster som säger att de vill ha glutenfritt ändå tål produkter med gluten så finns en risk att de tappar lusten och blir slarvigare, säger Linus Richert, ombudsman på Svenska Celiakiförbundet.
Även ordföranden för Lundabygdens celiakiförening (en lokalförening inom SCF) Paula Karlström, och hennes två barn, Nils och Elin är intervjuade i artikeln och berättar om sin vardag med sjukdomen.